I denna artikel kommer vi titta närmare på valet mellan BMW X1 och X3. I och med alla förbättringar i nya X1an så blir kampen mot storebror en jämn match och i slutändan är det dina prioriteringar som får avgöra. Modellerna vi jämför i denna test är:

 • BMW X1 xDrive20d (Övre bilden)
 • BMW X3 xDrive20d (Nedre bilden)

 

BMW X1 eller X3

BMW X1 eller X3

För att minimera skillnaderna I denna jämförelse har jag valt att jämföra de båda modellerna med samma 2.0 liters diesel motor och BMWs fyrhjulsdrift xDrive.

 

Om vi börjar med att titta på teknisk data så ser vi att X3 såklart är lite större och X1 är lite kvickare och snålare.

X3 har ca 9% större bagageutrymme medan X1 ca 9% snålare i bränsleförbrukning. Men den absolut största skillnaden är att nya X1 är en helt nyutvecklad modell (2016) medan X3 nu har några år på nacken. Detta innebär att BMWs senaste teknik och alla förbättringar finns med i X1an.  Detta tycker i alla fall jag är en stor fördel till att välja X1.

 

X1 X3
Tjänstevikt 1625 kg 1805 kg

Tillåten släpvagnsvikt obromsad

750 kg 750 kg
Bagageutrymmets volym 505 L 550 L
Acceleration 0–100 km/h 7,6 sek 8,1 sek
Bränsleförbrukning (stadskörning) 5,8 l/100km 6,3 l/100km
Mått, längd/bredd 445/180 cm 466/188 cm
Pris som standard 355 500 Kr 393 900 Kr

 

En annan stor skillnad som man kanske inte tänker på är att nästan alla tillbehör är dyrare till X3. Vilket betyder att om du tänkt välja massa olika tillbehör så blir en X3a betydligt dyrare än en X1a. Som en jämförelse kan man säga att väljer man 10 vanliga extratillbehör så blir slutpriset på en X1 ca 70 000 kr billigare än en X3 med samma motor.

En annan fördel för X1an är att baksätet är mycket skönare och rymligare. Dessutom går baksätet att justera. (Tillbehör) De stora fördelarna med X3 är att du har möjlighet att välja större motorer. Med en 3.5 liters diesel så gör den t.ex. 0-100 på 5.3 sekunder. En annan fördel är att man sitter lite högre och har lite bättre överblick över trafiken samt att bagageutrymmet är lite större.

Tittar man på komfort och köregenskaper så skulle jag säga att de är ganska likvärdiga. Trotts att man har lämnat den raka motorn och bakhjulsdriften i X1. För de som vill maximera komforten i sin BMW bil vill jag rekommendera mindre fälgar samt tillbehöret dyamic damper control. Sedan är ju såklart automatlådan självklar tycker jag.

 

Men innan du väljer någon av dessa fantastiska bilar vill jag även göra dig uppmärksam på detta. Den största nackdelen med BMW är att bilen och framför allt tillbehören är otroligt stöldbegärliga. BMW ligger oftast etta på de listor som sammanställer landets mest drabbade bilmärken. Anledningen till detta är att tillbehören till BMW är dyra och mycket eftertraktade i Östeuropa. Någon lösning på detta problem har ännu inte presenterats från BMW.

 

 

SAMMANFATTNING

 

VILKEN BIL SKA JAG DÅ VÄLJA?

 

Välj X3 om du prioriterar:

 • Bagageutrymme
 • Större bil och mer status
 • Högre sittställning
 • Möjligheten att välja större motorer

 

Välj X1 om du prioriterar:

 • Lägre pris och bättre totalekonomi
 • Bättre prestanda med samma motor
 • Lägre bränsleförbrukning.
 • Bättre utrymme och komfort i baksätet
 • Lättare att parkera (eftersom den är mindre)

 

 

Mer information om dessa bilar finns att läsa om på BMW ’s hemsida.