Med denna artikel vill jag visa grunderna kring hur man bör tänka när det gäller sin privatekonomi och hur enkelt du kan bli en framtida vinnare.

Det enda diagram du behöver för att förstå hur privatekonomi fungerar.

Jag vill först bara sammanfatta med att rikedom och välstånd inte kommer från höga inkomster utan förhållandet mellan utgifter och inkomster. För det är precis det en balanserad privatekonomi handlar om.
Nästan alla vet idag att inkomsterna måste vara högre än utgifterna. Men det är få som ser potentialen att ta sin privatekonomi ett steg längre genom att successivt öka sitt välstånd.

 

DAGENS PROBLEM
Flera olika privatekonomiska undersökningar påvisar att förhållandet mellan inkomster och utgifter hos dagens Svenskar normalt är konstant över tid. Detta innebär att utgifterna ökar i samma takt inkomsterna. Detta låter kanske inte så konstigt. När vi får mer pengar att handla för så handlar vi mer. Människan fungerar nämligen så. Detta gäller alla, även höginkomsttagare. Det är just detta beteende som är det ekonomiska problemet för många idag. I vissa fall kan till och med utgifterna vara högre än inkomsterna. Vilket såklart leder till katastrof.

Man brukar säga att de som klarar att spara minst 10% av sina inkomster har en bra balans i sin privatekonomi.

 

ATT BYGGA UPP EN FÖRMÖGENHET

En privat förmögenhet byggs sakta men säkert upp genom att hela tiden ha högre inkomster än utgifter. Man bör dessutom se till att detta förhållande hela tiden ökar med tiden. D.v.s. har man en viss vinstmarginal första året så bör man ha som mål att öka denna marginal nästkommande år. Självklart ska man inte vara dumsnål. Man måste ju njuta medan man lever, så allt handlar egentligen om att ha kontroll på den ekonomiska balansen.

Som ni ser i diagrammet ökar där förmögenheten (Gult) över tiden. Fån att ha gått med förlust den första perioden till allt bredare vinstmarginaler mot slutet. Om denna förmögenhet även investeras smart så kommer utväxlingen tillslut bli enorm.

 

HUR GÖR MAN?
Till att börja med bör man planera en budget. Försök först räkna ut förhållandet mellan inkomster och utgifter från föregående år. Ta hjälp av senaste deklarationen så blir det lite enklare.
Där efter kan du sätta ett något högre vinstmål för nuvarande år. Om du gör det genom att öka inkomsterna eller minska utgifterna spelar ingen roll. Det är förhållandet som räknas. Jag vet att det är otroligt svårt att lyckas med detta varje år, men man bör ändå ha det som mål.

En annan viktig del i denna långsiktiga ekonomiska planering är att investera de besparingar du gjort.
På så sätt kommer dina besparingar generera dig ytterligare intäkter. Alla kanske inte känner sig
hemma bland aktier, fonder eller andra företagsinvesteringar så det kanske inte är så konstigt att Svenskens vanligaste investering idag är att köpa en bostadsrätt eller ett hus. Får man pengar över amorterar man helt enkelt av på lånen och får på så vis en ökad förmögenhet. Förhoppningsvis ökar även värdet på huset eller bostadsrätten vilket höjer din förmögenhet ytterligare. Amorteringen gör även att dina räntekostnader minskar framöver. Så rullar det sedan på år efter år.

 

Detta låter kanske inte så svårt men jag kan säga att det krävs stark moral för att bli riktigt framgångsrik. Det gäller att helt enkelt inte handla bara för att man kan.

 

Det heter ju som bekant att trägen vinner. Detta gäller inte minst när det kommer till ekonomisk utväxling och privatekonomi för vinnare. Ett bra exempel på detta är investeringsikonen Warren Buffett som lyckats rätt bra.

 

NÅGRA TIPS
– Lev inte dumsnålt utan balanserat.
– Handla inte på kredit.
– Ta inga onödiga lån.
– Öka marginalerna på det sätt som passar dig bäst. Minska utgifterna eller höja inkomsterna.