Den största faran i hemmet är osäkra golv. De flesta halkolyckorna händer i köket eller i badrummet. I köket så händer det lätt att någon spiller. Detta kan orsaka en allvarlig halkrisk på ett vanligt golv. Det är även vanligt med dåliga golv i köket, golv som inte är anpassade för köksmiljön och inte klarar av att hantera vatten och smuts på ett säkert sätt. Det är viktigt att golvet i köket sluter helt tätt så att det inte kan uppstå några sprickor. Golvet bör även vara vattentätt då det lätt uppstår spill som kan orsaka vattenskador.

I badrummet så blir det ofta vått, det förekommer ibland även tvål och schampo på golvet så det är mycket viktigt att golvet är säkert att gå på. Halkolyckorna i hemmet kan ha mycket allvarliga konsekvenser för de som halkar, inte sällan med brutna lemmar som resultat, så även om det är dyrare att lägga in ett halkfritt golv i köket och i badrummet så är det oftast värt det.

Halkfria golv

För att förbättra säkerheten så kan man lägga in ett halkfritt golv i köket och i badrummet. Halkfria golv är specialbyggda för att kunna hantera vatten, smuts och kemikalier utan att det uppstår risk för halka. Den snabbaste lösningen på halkfria golv är att behandla det befintliga golvet med kemikalier på ytan. Detta kan vara en bra lösning på golv som inte slits särskilt mycket, i rum som man inte vistas så mycket i. Detta är den billigaste lösningen men det håller inte så länge då kemikalierna slits bort.

Den mest effektiva lösningen är en lösningen där man lägger speciella korn i hela golvet. Kornen gör så att det skapas friktion för de som går på golvet. Denna friktions skapas oavsett om det ligger smuts, mat eller fett på golvet, vilket gör golvet väldigt säkert att gå på. Denna lösning är generellt lite dyrare men den har många fördelar. Den är väldigt hållbar då kornen gör så att golvet inte slits lika mycket som normalt. Den passar alltså bra att använda sig av i rum där man vistas mycket. Den största fördelen är att även om golvet slits så är det fortfarande helt säkert att gå på då kornen finns i hela golvet och inte bara i ytan.  

Altro tillverkar golv med friktionskorn i hela slitlagret. De är en av världens största tillverkare av säkerhetsgolv och har under sina 50 år i branschen kontinuerligt jobbar med produktutveckling för att kunna förbättra sina produkter. Läs gärna mer här om Altro våtrumsgolv.