Timmerhus är den gamla och traditionella metoden att bygga hus i Sverige. Trotts sin historik så har utvecklingen i denna byggnadsteknik fortsatt. Denna hustyp har fortfarande sina fördelar jämfört mot dagens modernare material. Många timmerhus saknar exempelvis helt gipsväggar vilket innebär att inomhusluften inte blir lika torr och på så sätt trivsammare att bo i. Dessutom kyler timmerväggarna inomhusluften varma sommardagar samtidigt som de isolerar effektivt på vintern. Men den största fördelen enligt mig är såklart känslan och charmen i ett nytt timmerhus.

I USA och Kanada är t.ex. denna hustyp enormt populära i de norra delarna. Speciellt den typen med helrunt timmer. Det hör på något sätt in i bilden och är en del av naturupplevelsen där.

 

timmerhus

timmerhus

I Sverige finns det idag timmerhus som är från 1200-talet. Vilken otrolig hållbarhet denna hustyp har. Det finns såklart många olika tekniker och sätt för att bygga timmer hus. I Kanada skärman knutarna på ett annat sätt jämfört med oss i Norden. Den nordamerikanska tekniken kallas laxknut och den nordiska brukar kallas kilknut. Men den största skillnaden idag är att maskintillverkade blir allt vanligare. D.v.s. att timmerhusen byggs med industriell tillverkning där en dator sågar/fräser till varje unik del. Precis enligt den digitala ritningen som gjorts. På så sätt kan man få ner tillverkningskostnaderna mot att göra allt för hand.

För att klara dagens krav på byggnormer u-värden och energihushållning så väljer många kunder idag att bygga huset med 20 cm tjocka timmerväggar. De som väljer tunnare dimensioner brukar oftast då mellanväggs isolera huset.

 

timmerhustillverkare

timmerhustillverkare

För att ett timmerhus ska bli riktigt energieffektivt ska man såklart inte välja för tunna dimensioner. Men den avgörande faktorn skulle jag säga är fönster och dörrar. Så där rekommenderar jag er att kosta på er extra bra fönster. Framför allt om ni vill ha ett hus med större glaspartier. Idag finns det tjocka isolerglas som ger otrolig isolering och massor av ljus.

Bor man i ett timmerhus så tycker jag att man självklart ska ha öppenspis eller kamin också. Vilken typ av värmekälla man väljer är en smaksak men effektiviteten och mysfaktorn är klart värt sitt pris. Tänk dock på att förbränningsluften ska tas från separat luftkanal med utomhusluft. Badrummet är det enda rummet där jag skulle använda gipsskivor i ett timmerhus. Eftersom det krävs om man ska kakla och isolera badrummet på rätt sätt.

För dig som vill läsa mer om timmerhus kan besöka sidan timmerhustillverkare.se