Halkolyckor som leder till sjukskrivningar kostar arbetsgivare miljontals kronor varje år. Uppsalaföretaget Safestep har på kort tid hjälpt en mängd företag till en tryggare arbetsmiljö.

Safestep använder olika sorters halkskyddsmedel som ökar friktionen på golvytan. De osynliga halkskydden installeras på olika sätt beroende på underlaget.

Till skillnad från fula och ohygieniska halkskyddstejper och halkskyddsmattor lägger Safestep halkskydd på alla ytor, stora som små. Det finns ingen begränsning på hur stor ytan får vara. Safestep täcker allt ifrån de största utrymmena till de mest svåråtkomliga.

OSYNLIGT
– Vår nisch ligger på osynliga halkskydd. Tittar man på dagens halkskydd är det halkskyddstejper som blir fula, smutsiga och lossnar eller halkskyddsmattor som också är fula, men där det framför allt samlas bakterier som ju inte är bra. Då är det mycket bättre att lägga en vätska som etsar sig ner i golvet. Vårt halkskydd är en syra som skapar friktion i kontakt med vatten. Det är en väldigt bra lösning när man har problem med hala golv, säger Fabian Grana Flygt vid Safestep.

– Oftast kommer vi för sent ut till företagen när skadan redan har skett, i många fall är det en skada som behövs för att man ska åtgärda problemen. Men det är en skön känsla att veta att när man åker från ett jobb att ingen längre kan skadas genom att halka på hala golv.

Safestep har funnits i 1,5 år i Sverige och har redan nått stora framgångar. Trafikverket har använt det i flera projekt. Ett antal kryssningsfartyg, livsmedelsindustrier, kommuner, restauranger och byggföretag har också valt osynliga halklösningar från Safestep.

STENGOLV
På alla typer av golv görs en permanent osynlig förändring på ytan. Detta är det mest effektiva halkskyddet och sitter i flera år beroende på belastning. Safestep sprider ut medlet på hela ytan som behandlas och låter det etsa sig ner i stenens porer och skapar friktion i kontakt med väta, vilket innebär att man måste slita ner stenen innan det osynliga halkskyddet försvinner.

Halkskyddet är osynligt och det krävs skarpa ögon för att kunna se förändring i ytan. Denna behandling passar alla som har problem med hala stengolv i utrymmen som till exempel entréer, simhallar, omklädningsrum och kök.

YTSKYDD
På trä, plast, epoxy med mera rollar man ut ett transparent ytskydd som bildar en sorts finkornig beläggning på ytan. Eftersom detta halkskydd lägger sig som en yta på golvet, täcker det även de svårtstädade skarvarna. Det förhindrar bakteriespridningen i skarvarna, och på så sätt blir lättare att hålla hygieniskt.

– Vi tar hem råvarorna till halkskyddsmedlet från USA och blandar medlet. Slutproduktionen sker i Sverige. Tänk också på att det numera finns EU-regler som innebär att arbetsgivare är skyldiga att få bort snubbel- och halkriskerna från arbetsplatserna. Det här är naturligtvis viktigt, men det handlar också om stora kostnader för halkolyckor varje år, avslutar Fabian Grana Flygt.

Safesteps halkskydd är ekonomiska, miljögodkända och transparenta. Halkskydd finns för alla olika underlag och aktiviteter. Priserna varierar från objekt till objekt, främst beroende på hur stor ytan är. I priset per kvm ingår hela installationen av halkskyddet. Safestep lämnar ett års garanti på utfört arbete.

Fakta Safestep:
Safestep, grundat i Uppsala, ingår i koncernen Motorvis AB. Stationer finns i Norrköping, Sundsvall och Göteborg. Safestep är ledande i Sverige för halkskydd. Visionen är att förebygga halkskador både inomhus och utomhus i hela Sverige med hjälp av företagets olika typer av osynliga halkskydd. Läs mer på www.safestep.se