SIRUI-T-1205X-

T-025X eller T-1205X. Vilket kamerastativ passar dig bäst?

Om du letar efter ett lätt och bra kolfiberstativ att ta med på resan så har tillverkaren SIRUI flera fantastiska alternativ för dig.

I denna artikel kommer vi titta närmare på de två minsta och lättaste alternativen. Eftersom det är det jag prioriterar när jag reser och vandrar.

Varför just ett SIRUI stativ? Anledningen till att jag väljer SIRUI är ganska enkelt. Enligt min mening så är de marknadsledande just nu i detta segment av lättviktsstativ i kolfiber. Jag tycker de levererar bäst kvalitet i förhållande till priset. Om budgeten är obegränsad så finns det såklart fler alternativ på marknaden.

 

Vilket stativ du ska väljer beror såklart på vilka egenskaper du prioriterar. Om du är ute efter ett liten. lätt och smidigt kamerastativ så kan jag rekommendera T-025X och T-1205X.

 

T-025X eller T-1205X?

Både T-025X och T-1205X är lättare kolfiberstativ med 5 sektioners ben och med en imponerande kvalitetskänsla. Av dessa två är T-025X minst och lättast medan T-1205X är lite större och bättre. Båda stativen ger en maximal stativhöjd på 140 cm med kulled. Tycker du detta är i minsta lagen så behöver du ett större kamerastativ. Kanske en T-2205X?

 

Så jag rekommenderar T-025X om du prioriterar:

  • Lättast möjliga vikt. (Bara 650 gram)
  • Minsta möjliga storlek (30 cm)
  • ”lägre” pris.

 

Men jag rekommenderar T-1205X om du behöver:

  • Bättre stabilitet och litet format
  • Justerbar mittpelare
  • Kraftigare och kan ta mer last/vikt (10 kg)

 

Dessa två kamerastativ kan ta 6 eller 10 kg last. Så en vanlig DSLR är inga problem. När jag reser långt eller vandrar så tar jag med mig min LUMIX FX1000 som bara väger 831 gr. Kombinationen med dessa två stativ fungerar utmärkt tycker jag.

 

Alternativa kulleder

T-025X kommer normalt i paket med kulleden C-10X. En otroligt bra lättviktskulled som kan hantera en kamera på 4 kg, trotts att den bara väger 200 gr.

 

Ett annat alternativ är kulleden K-10X (väger 350 gr) vilket jag rekommenderar till T-1205X stativet. Den klarar en kameravikt på hela 20 kg! samtidigt som den har andra fördelar som:

  • Den behöver inget verktyg för att fästa snabblåsplattan.
  • Den har vågmätare (Vattenpass)
  • Extra säkerhetslås på snabblåsplattan. För att kameran inte ska åka i backen om man missar att fästa kameran ordentligt.

 

Sammanfattningsvis:

Båda dessa kamerastativ är otroligt bra alternativ i detta segment av mindre kolfiberstativ men med de olika fördelarna som nämns ovan.