Säkerhet

Namibia anses som ett av de säkraste länderna i Afrika men eftersom du inte har lokalkännedom bör du ändå använda sunt förnuft när du är där.  I de större städerna bör du undvika ensligt, svagt upplysta områden under kvällstid.  Var alltid diskret med dina värdesaker och inte lämna dem utan uppsikt.

 

Ute i naturen bör du följa rekommenderade anvisningar från guider och personal. Att vilda djur skadar människor i Namibia är ovanligt men du bör ändå vara försiktig. Bada inte i floder, håll ljudnivån nere och härma inte djurens läten.

 

Namibia

 Bild från: Wolwedans Dune Lodge

 

Malaria

Det är viktigt att du får tillgång till nödvändig malaria profylax innan du åker till Namibia. Andra förebyggande åtgärder kan vidtas i samband med profylax och dessa inkluderar att använda myggmedel, bära långärmade skjortor, långbyxor efter solnedgången och sova under ett myggnät.

 

Dessa åtgärder är framför allt viktiga när du reser i norra delen av landet från november-juni, och under hela året längs Kuene och Kavango Rivers.

 

 

Fotografering

För fotografering av fåglar och djur, är ett 300mm teleobjektiv att rekommendera och ett

reservbatteri till din kamera.

 

Det rekommenderas att du inte tar fotografier av gränsstationer eller militära/polisiära tjänster eftersom detta kan leda till en obehaglig situation och även gripande i värsta fall. I de flesta delar av Afrika anses det respektfullt att först be om lov innan du tar ett fotografi av lokalbefolkningen, och i många fall förväntas en viss betalning. Vissa kulturer i Namibia tror att kameran stjäl deras själ och vi ber dig visa respekt och förståelse för deras tro.

 

 

Elektricitet

Elnätet i Namibia använder 220/240 volt 50 hertz. Vägguttagen (runda 3-pin) är klassade för att klara högst 15 ampere. Det är viktigt att ha en 3-pinnars rund adapter som kan köpas på flygplatser eller järnaffärer.

 

 

Språk

Namibias befolkning använder många språk. Ungefär hälften talar Oshiwambo som första språk,

men Afrikaans är nog landets mest förstådda språk. Det officiella språket i Namibia är dock Engelska, men det är bara bland den yngre generationen detta talas. Engelska och afrikaans

används för offentlig kommunikation, men det finns många mindre lokala modersmålsspråk runt om i landet som bl.a. Diriku, herero, Kwangali, Kwanyama, lozi, Mbukushu, nama, Ndonga och Tswana. De flesta av den vita befolkningen talar afrikaans eller tyska som första språk.

 

 

Religion

Totalt 80-90% av befolkningen följer en kristen religion. De flesta människor har dock fortfarande mycket tro på traditionella afrikanska religiösa övertygelser och seder.

 

 

Pengar

Enheten för valutan är Namibia dollar (N$), som är uppdelad i 100 cent. Denna är dessutom fäst vid den sydafrikanska randen. Vilka är de enda lagliga betalningsmedlen i Namibia och båda kan användas fritt för att köpa varor och tjänster.

Banker i Namibias större städer öppnar normalt kl 09:00 måndag till fredag och stänger kl 15:30. Filialer i mindre städer kan stänga under perioden lunch men öppnar vid 14:00 och stänger kl 15:30.

Internationellt Visa och MasterCard är accepteras generellt i Namibia. Innehavare av andra kreditkort rekommenderas att rådfråga med sin affärsbank om deras kort accepteras i Namibia. Betalkort accepteras inte på bensinstationer. Där är det kontant betalning som gäller.

Även uttagsautomater kan hittas i de flesta städer, men det rekommenderas att du har tillräckligt med kontanter på dig för en några dagars aktiviteter och inköp.

Observera att många hotell, lodger och campingar i hela Afrika inte motar resecheckar. Jag rekommenderar därför att du köper ett bankkort eller helt enkelt använda ditt kreditkort för icke-kontanta transaktioner.