Frankrikes huvudstad är ett attraktivt resmål för turistande svenskar. Staden är en av de mest betydelsefulla globala städerna och turisterna lockas inte minst av att Paris är ett konstnärligt centrum och ansett som modets och gastronomins huvudstad.

Det finns massor av sevärdheter i Paris och staden har gott om attraktioner som lockar turistmassorna. Bland annat kan staden stoltsera med världens mest besökta sevärdhet, Eiffeltornet, vilket även är en av världens mest berömda byggnader. Tornet är 300 meter högt och består av en järnkonstruktion som väger cirka 10 000 ton varav en stor del utgörs av svenskt järn.

Paris har också den kanske mest berömda triumfbåge i hela världen som ligger på Place Charles de Gaulle. Triumfbågen uppfördes på order från Napoleon som ett minne över segern vid Austerlitz år 1805. Bågen är 50 meter hög och 45 meter bred och är vackert utsmyckad med skulturer och historiska texter.

Stadens mest berömda katedral heter Notre-Dame och ligger på en ö i floden Seine. Katedralen har kanske främst blivit känd på grund av Victor Hugos roman, Ringaren i Notre Dame, som handlar om den vanskapta ringaren Quasimodo. Byggnaden är vackert smyckad med skulturer och glasmålningar och Napoleon lät sig krönas till kejsare i byggnaden och Förenta Nationerna har klassat kyrkan som ett världshistoriskt monument.

Paris har även världens mest besökta museum i nationalmuseet Louvren som ursprungligen användes som slott och kunglig bostad. Louvren anses vara ett av världens främsta konstmuseum och samlingarna består bland annat av verk från Rafael, Leonardo da Vinci och Rembrandt. Bland verken som finns utställda finns kanske världens mest berömda tavla – Mona Lisa.

Bland andra kända sevärdheter i Paris finns den pampiga avenyn, Champs-Élysées, samt slottet Versailles som finns uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. I den berömda och mytomspunna stadsdelen Montmartre ligger basilikan Sacré-Cœur och bland nattklubbarna finner vi här den klassiska Molin Rouge.

I en storstad som Paris finns det massor av saker att göra utöver att beskåda alla sevärdheterna. För den som vill ägna sig åt shopping är staden en ren fröjd då den ses som en av världens mest trendiga städer när det kommer till kläder och mode. Det finns gott om berömda modehus med exklusiva och dyra märken såsom Dior, Gucci och Chanel.

Det finns också ett stort utbud av musik och teater i Paris bland annat i form av de klassiska kabaréerna såsom Molin Rouge och Lido med sina berömda cancandansare. Nattlivet är överlag stort i Paris med en stor variation från trendiga barer, högteknologiska nattklubbar och jazziga barer som exempel. Oftast börjar nattlivet i Paris långt efter midnatt och pågår till långt in på morgontimmarna.

För barnfamiljer finns det också gott om aktiviteter i Paris med omnejd. Cirka 35 kilometer öster om staden ligger Disneyland Resort vilket numera är en av världens mest besökta temaparker. Tre mil norr om staden ligger en annan nöjespark med ett annat tema – Parc Asterix som baseras på den populära franska tecknade figuren. I Paris finns det även zoo och akvarium samt en miniatyrpark.

 

Då avstånden till Paris med flyg inte är så värst långa för oss från Sverige (ca 2,5 timmar från Arlanda) kan det vara lämpligt att resa till Paris över en weekend. Det finns många researrangörer som säljer färdiga paket med både flygbiljetter och hotell till överkomliga priser.