När jag kom till Sverige i början av  90 talet var det inte lätt att lära sig svenska. Jag gick på SFI ( svenska för invandrare) i Luleå. Det var svårt att få tag i lexikon, vi hade ingen internet, inte så många böcker att välja och inte heller dessa fantastiska möjligheter som vi idag har för SFI skolor runt i Sverige. 

Jag lärde mig svenska med mina svenska kompisar. Det var inte lätt att träffa svenskar men med rätt attityd kunde man träffa folk i biblioteket där jag spelade schack, fikade, läste tidningar och kunde prata med folk som befann sig där. Det blev en rutin att vara där varje dag och prata med underbara människor som idag är mina bästa vänner. Man kan inte bara klaga på det att man inte har kontakt med svenskarna. Det är upp till var och en att vara aktiv och söka människor på rätt plats att umgås med. Jag läste oxå barnböcker , tittade på barnprogram, läste tidningar och lyssnade på radio, något som många inte gör idag då det finns paraboll med program från deras hemländer. Svenska språket är lätt att lära om man vill lära sig det. Det finns inget färdigt program som kan programmera språket i huvudet om man inte har vilja, motivation och intresset.

Idag jobbar jag som SFI lärare och undervisar mitt favorit språk ”svenska”. Jag undervisar också privat för de som är extra motiverad och vill lära sig snabbt.

jag har knäckt koden till språket och vet hur man kan bli bra på svenska på ett kort tid. Jag har ett konferansrum i kista centrum och upplands Bro där jag träffar mina elever och jobbar intensiv med svenska.  

Så om det finns någon invandrare som vill bli bra på svenska väldigt snabbt kan höra av sig till mig. 

Min hemsida är; www.maryam.se

du kan också titta på min SFI sida där jag har samlat all material som en SFI elev behöver.    www.sfi.n.nu

Hör av er till mig så kan jagberätra mer om. 

Mvh,

maryam