2006 lanserades de första smslånen i Sverige. På den tiden var det inte så många som visste vad det var men populariteten har bara ökat och ökat sedan dess. Varför det blivit så populärt beror nog på att det till skillnad mot traditionella banklån går fort att genomföra ansökan och få pengarna. Ansökningsprocessen är okomplicerad och du kan legitimera dig med BankID. Du behöver inte gå till ett bankkontor utan kan göra det vart som helst så länge du har internet. De flesta snabblåneansökningar sker numera via långivarens hemsida. Vidare får du vara så ung som 18 år hos många långivare och du får oftast pengarna samma dag. Hos vissa långivare får du dem till och med inom en kvart efter det att du blivit beviljad lånet. Bortsett från om du är i behov av pengar för att betala en oväntad utgift eller för att köpa en sak som du behöver just i detta nu är smslån den enda utvägen för många.

 Kreditkonto

Ansökningsprocessen är som sagt enkel. Hos de flesta långivare går det till så att du börjar med att surfa dig in på dennes hemsida. Väl där är det näst intill alltid så att du möts av en form av lånemodul. I den kan du välja lånebelopp och amorteringstid. När du känner dig nöjd med de delarna fyller du i personuppgifter och vilken inkomst du har sen ansöker du. Kort därefter får du ett besked om din ansökan blivit beviljad. Om den godkänts får du vanligtvis ditt smslån utbetalt under samma dag och kan använda pengarna till vad än du önskar. Långivare lägger sig inte i vad du ska använda pengarna till. Om du vill kan du använda pengarna till att betala räkningarna eller fara på en utlandsresa till skillnad från ett större banklån där banken vill veta vad du ska köpa och vissa fall även ha säkerheter kopplat till lånet.

 

Är det riskabelt att ta ett smslån?

Smslån har länge varit omskriven som en låneprodukt som skadar privatpersoners ekonomi. Det skrivs ofta om att de som tar snabblån ofta har en så pass dålig ekonomi att de inte kan betala tillbaka sina lån och istället hamnar i ännu mera trångmål kring sin ekonomi. Om man tittar på hur många långivare det finns på marknaden idag kan det inte vara hela sanningen. För skulle inte långivarna få sina lån återbetalda i de allra flesta fallen skulle de inte gå att driva en sådan verksamhet. Förvisso är smslån dyrare än mer traditionella banklån men det finns anledningar till det. Det är kortare lån det handlar om och ska långivarna få någon ekonomi i deras affär så måste de ta ut en högre ränta. Vissa långivare har även specialiserat sig på att låna ut pengar till personer som normalt sett har svårt att få lån. Det innebär högre risk och därmed måste långivaren också ta ut en högre ränta.

Smslån är egentligen inte sämre än något annat lån om man har respekt för den höga räntan. Oftast är lånekostnaden tydligare specificerad på smslån än på traditionella banklån så var och en vet vad det kommer kosta innan de skickar in ansökan. Oavsett om man väljer att ansöka om ett smslån eller ett traditionellt banklån bör man ha en god plan på hur man ska kunna betala tillbaka lånet. Om man har det minimerar man riskerna att hamna i en osund ekonomisk situation.

 

Vad är bra med smslån?

Syftet med smslån är att vara en tillfällig lösning på en oväntat utgift. Det är just vid dessa typer av tillfällen smslån kommer till sin rätt. Exempelvis kan det vara om något du äger går sönder som du behöver för att det vardagliga livet ska fungera och du vid det tillfället saknar pengar. Tanken är att du ska betala tillbaka när du får nästa lön, alternativt dela upp återbetalning på ett par månader. Lånesummorna är oftast så låga som 1000-5000 kronor och så små lån går knappt att låna på en vanlig bank. Om det är ett lån i den nivån man är ute efter så är det smslån som gäller. I alla fall om man är i behov av pengar snabbt. Det finns nämligen ingen snabbare låneprodukt på marknaden idag så är man i behov av att låna pengar snabbt är det enda alternativet. På senare tid har det även kommit en ny variant av smslån som fungerar som en kontokredit. Det vill säga ungefär som ett digitalt kreditkort som du kan styra online. Fördelen med detta är att du har en stående kredit men du betalar bara för den delen av kontokrediten som du utnyttjar.

Väljer du att ta någon av dessa snabblån-varianter måste du vara noga med att respektera din ekonomiska situation och lägga upp återbetalningen därefter. Lägg hellre upp det med en längre amorteringstid än att du hamnar i situation när du inte kan betala tillbaka. Allt för att inte hamna i en osund ekonomisk ställning.