Till denna titel är det inte helt enkelt att utse en vinnare. Det dräller nämligen idag av överbetalda direktörer på den svenska marknaden. Om man skulle ge flera av dessa en lön som bygger på långsiktig tillväxt så skulle många direktörer bli skyldiga sina bolag pengar istället för de feta bonusar de idag får. Anledningen till detta återkommer jag till senare.

 

Sveriges sämsta VD genom tiderna.

Men nu efter att ha gått igenom alla nominerade direktörer har jag nu korat en vinnare. Sveriges sämsta VD genom tiderna måste bara vara Lars G Josefsson som tidigare var VD för Vattenfall. Detta stora statliga energibolag som säljer el. Produkten som alla idag mer eller mindre måste ha. För mig är det lika lätt som att sälja vatten till folk i öknen. Det går helt enkelt inte att misslyckas. Vilket innebär att man skulle kunna sätta en ungdomspraktikant som VD för detta bolag och ändå gå med miljardvinst.

 

Nu med facit i hand ser man att den enda långsiktiga mervärde Lars G Josefsson lyckades skapa under dessa 9 år som VD för Vattenfall var åt är sig själv. Så lite ironiskt skulle man kunna säga att det han lyckades bäst med var sin egen löneförhandling.

 

När ingen i Europa ville ta i gamla kolkraftverk ens med ”tång”. Då gick Lars G Josefsson och köpte upp denna uråldriga teknik för skattebetalarnas pengar.  Eftersom det skulle ge Vattenfall fina siffror de närmaste kvartalen. Att det långsiktigt var en helt värdelös affär verkar ingen bry sig om. Vilket tyder på att någon tjänade stora pengar på denna kortsiktiga investering.

 

Han köpte dessutom dyra kärnkraftsverk i Tyskland. Anläggningar som idag inte ens får användas och därmed är helt värdelösa.

 

När det Nederländska bolaget Nuon köptes 2009 betalade Vattenfall otroliga 100 miljarder. Ett bolag som idag värderas till 1 miljard. (Ytterligare 99 miljarder upp i rök, SUCK)

 

Hans dåliga affärer har nu resulterat i att Vattenfall dessutom tvingas göra dyra avskrivningar på enorma 30 miljarder.  Pengar som skattebetalarna kunde gjort något roligare för.  Jag tror personligen att detta är bara början. När de billiga utsläppsrätterna framöver försvinner kommer det svarta hålet i Vattenfall ekonomi bara att bli allt större.

  

Han drev sina dåliga energiaffärer så hårt att till och med Världsnaturfonden kritiserade Vattenfalls engagemang. Lite anmärkningsvärt och motsägelsefullt kan man då tycka att Lars G Josefsson samtidigt i de fina sammanhangen engagerade sig i klimatfrågor och tog fram en global miljöplan. Samtidigt som han var klimatrådgivare åt ledande politiker i Europa. Vilken otrolig dubbelmoral.

.

Hur kan det då bli såhär? Jo svaret på detta är faktiskt enklare än vad man kan tro. Dagens företagsekonomi bygger allt mer på att nästa kvartal ska bli så bra som möjligt. Detta beror på att direktörernas löner och bonusar bygger på företagets dagliga resultat.  Med detta synsätt blir då långsiktiga investeringar helt ointressanta. Det blir bättre att sälja av delar än att köpa upp om direktörerna vill maxa sina bonusar.

 

Under sina 9 år som VD för Vattenfall plockade Lars G Josefsson ut 82 miljoner i ersättningar från Vattenfall och skattebetalarna. Hans pensionsavtal ger honom dessutom ytterligare 61 miljoner koronor. För dessa pengar fick skattebetalarna ett bolag som förlorat massor av miljarder samtidigt som Vattenfall blev en av Europas största miljöbovar.  I mina ögon borde han istället fått 82 års fängelse.