Vortex

När ska man välja en tubkikare?

Allt beror på vad du har för krav. Om du kan leva med att använda stativ så kan en tubkikare var rätt val för dig.  Tubkikaren är såklart lite klumpigare om du ska bära runt på din kikare. Men på större avstånd är den överlägsen en traditionell kikare. Stativet gör nämligen att bilden blir mycket stadigare och därmed tydligare. Så på en utkiksplats är en större tubkikare optimalt.

 

Vilken storlek ska man välja?

Tubkikare finns i massor av olika storlekar. Fördelen med de mindre är att lättare och smidigare att ta med sig, vilket t.ex. vissa fågelskådare uppskattar. Större tubkikare har fördelen att de normalt har lite större objektivdiameter. Vilket ger större möjligheter på längre avstånd eller när det är sämre ljus.

 

Skillnaden mellan dyr och billigare tubkikare.

Hur bra en tubkikare presterar beror till största delen av hur bra optik och ytbehandling kikaren har och bra optik är dyrt att tillverka. Sedan kan ju kvaliteten i detaljkomponenterna också skilja mellan olika modeller.

 

Tubkikarens olika delar

För att göra ett bra val måste du kika närmare på detaljerna.

Kikarens objektivdiameter är av avgörande betydelse för vika egenskaperna kikaren har.  En större diameter släpper in mer ljus vilket ger bättre förutsättningar för en bra bild speciellt vid sämre ljus utomhus. En större objektivdiameter är också avgörande hur tubkikaren presterar på längre avstånd. Eftersom längre avstånd kräver mer ljus för att få en bra bild. Nackdelen med stor diameter är att kikaren blir större och klumpigare.

 

Tubkikarens okular reglerar vilken förstoring eller zoom kikaren har. 20-60×80 betyder att kikaren kan ställas in med 20 eller upp till 60 gångers förstoring. 80 är diametern på objektivet i mm.

Ditt val beror helt på vad du ska använda kikaren till. Jakt, fågelskådning, utkik, eller kanske på skyttebanan. Kommer du använda kikaren över längre avstånd så är såklart mer förstoring bra. Eller prioriterar du hellre ett smidigare format.

 

Bild fokusering är en annan viktig del av tubkikaren. Vissa kikare har dubbla fokusinställningar. En normal och en fininställning. Tänk dock på att en tubkikare har ett smalare synfält än en traditionell kikare. Vilket innebär att närgränsen blir längre bort. D.v.s. objekt närmare än 10 meter kan då vara svårt att få fokus på.

 

En tubkikare klarar sig inte utan ett bra stativ. Stativet är viktigare än vad man från början tror. Så min rekommendation är att inte snåla på stativet om du vill ha en riktigt bra helhetsupplevelse och mycket nöje med din tubkikare. Om du tänkt bära runt på stativet kan det vara bra att ta en lättare modell.

 

Chassi och kvaliteten på komponenterna är såklart också en viktig faktor. Ska du använda din kikare i ur och skur så är en vattentät kikare att rekommendera.

En annan sak som du bör fundera på är om du ska ha rak eller vinklad tubkikare. En rak är bättre när man ligger ner eller tittar nedåt. Medan en vinklad är enklare när man står upp eller tittar uppåt.

Swarovski

Fotografering genom tubkikare!

Att fotografera genom sin tubkikare är något som nu blir allt populärare. Eller Digiscoping som det också kallas. Idag finns det massor av olika kameratillbehör till tubkikarna. Ett märke som har satsat extra på dessa funktioner är Swarovski. Vilket du kan se på Youtubeklippet nedan.

LÄNK:  https://www.youtube.com/watch?v=wPVFPI4hIMs

 

Vilken tubkikare ska man välja?

Det finns massor av olika tillverkare på marknaden men här kommer några av mina favoriter.

 

Bushnell – Om du är ute efter en liten smidig kikare med bra prestanda så har Bushnell flera bra alternativ.

 

Vortex – Om du är ute efter riktigt bra och prisvärd kikare så är Vortex ett bra val. Dessutom har de livstidsgaranti på sina kikare.

 

Zeiss – En klassisk kvalitetskikare i den lite högre prisklassen med bra optik och egen special fokusering.

 

Swarovski – En riktig kvalitetskikare för i stort sätt alla ändamål. Swarovski är absolut bästa valet för dig som också tänkt att fotografera genom din tubkikare. De har flera bra tillbehör och dessutom sitter fokus och förstoring längre fram på kikaren. Vilket underlättar hanteringen. Men smakar det så koststar det såklart.

 

Lycka till.