Testosteronproduktionens utvecklingskurva
Testosteron är ett ämne som uppkommer i mäns testiklar i det ögonblicket de träffas av hormonsignaler. Testosteronproduktionen varierar just på grund av att dessa signaler kan variera i styrka under olika faser i livet. Därför kan du ha högre testosteronproduktion under flera år, för att sedan få en lägre testosteronhalt i kroppen. Under tiden fostret fortfarande ligger i magen bildas testosteron under de tre första månaderna, även strax efter födseln är produktionen igång. Efter detta vilar testosteronproduktionen i testiklarna enda fram till puberteten.
Puberteten
Under puberteten har testosteronet stora effekter på mäns kroppar; musklerna växer, axlarna blir bredare och underhudsfettet minskar.
Ett högre testosteron gör även att män börjar växa på längden och får kraftigare hårväxt på kroppen, exempelvis i ansiktet i form av skägg. Hårväxten på huvudet avtar däremot under denna period.
Det är även under denna tid som mäns sexualitet och könsdrift vaknar till liv.
Testosteronnivån sjunker
Efter puberteten fortsätter testiklarna sin produktion av testosteron och spermier genom hela livet. Det har nu uppstått funktioner i mannens kropp som är beroende av att kroppen producerar testosteron.
Produktionen kommer att fortsätta på en högre nivå i några år efter puberteten, dock börjar den gå ner med cirka en procent per år efter det att du har fyllt 30 år. Detta är en helt normal process och vissa män märker inte ens av några effekter av det.
Även om denna process är helt smärtfri i vissa fall kan lågt testosteron kan drabba andra hårdare, detta gäller främst åldrande män men även de som är i 20-årsåldern och av olika anledningar drabbats av en minskad produktion av testosteron.
Lider du av lågt testosteron?
De vanligaste symptomen på lågt testosteron är bristen på sexlust, så kallad nedsatt libido. Vanligt är även att man känner sig ständigt trött och har en stor brist på energi. Andra symptom som kan uppträda är: humörsvängningar, nedstämdhet, sömnsvårigheter, minskning av muskelmassa och högt blodtryck.
Vanliga orsaker
Den allra vanligaste orsaken är som tidigare nämnt åldrande. Andra orsaker som kan spela och göra att testosteronproduktionen minskar långt tidigare än vad den borde är: hög alkoholkonsumtion, övervikt, stress, högt intag av järn och leverförfettning.
Även vissa sjukdomar och läkemedel kan ha inverkan på din testosteronproduktion, rådgör om detta med din läkare.
Hur kan man öka testosteronet i kroppen?
Det finns hjälp för både de män som har uppnått en högre ålder och inte trivs med de förändringarna det innebär och de män i yngre ålder som känner att de vill boosta den nuvarande produktionen.
För dig som är äldre kan du mäta din testosteronnivå hos läkaren för att se hur pass låg den är.
Det finns även hjälpmedel du kan ta till om du själv känner dig säker på att du har lågt testosteron. Vad du som är viktigast att tänka på här är att en livsstilsförändring kan förbättra din situation. Det är därför att viktigt att tänka på vikten, alkoholkonsumtionen och kosten.
För dig som behöver ytterligare tillskott och vill boosta din testosteronnivå finns det speciella naturliga tillskott för lågt testosteron att köpa.