Animaliska livsmedel som ägg, kött, fisk och mjölk har mer protein än vegetabiliska källor, men många växter tillhandahåller en fullständig uppsättning av aminosyror. Även om växter har lägre koncentrationer av protein än animaliska källor, innehåller växtprotein högt näringsvärde när de kombineras korrekt.

 

Forskare är överens om att du kan få tillräckligt med essentiella aminosyror om din kost innehåller proteinrika växtproteinkällor. Nyckeln till en sund vegetariansk och vegansk kost är att välja proteinrika växter och äta tillräckligt av dem från en mängd olika källor.

 

Frukt innehåller höga halter naturliga sockerarter, men har låg proteinhalt. Om du får det mesta av din energi från färsk frukt, kan du få proteinbrist.

 

Undvik allergena proteinllor 

Många proteinrika livsmedel och proteinpulver är mycket allergena. Dessa inkluderar kasein, ägg, soja och vete. Vassleproteinpulver kan ha upp till 1% kasein. Även en liten mängd mjölk kasein kan utlösa allergiska reaktioner hos vissa personer. För att undvika vete-allergi bör du välja proteinpulver som är glutenfria.

 

Bästa glutenfria växtproteinkällorna:

 

·       Sojabönor, inklusive tofu och edamame

·       Quinoa

·       Mandel, inklusive mandel smör

·       Jordnötssmör

·       Amaranth

·       Torkade baljväxter som linser, kikärter och röda kidneybönor

·       Havre

·       Pumpafrön

 

r du väljer ett proteintillskott bör du undvika de som du är allergisk eller känslig mot. Om du har födoämnesallergier skall du vara försiktig med vad du blandar i din proteinshake. Till exempel är vissa människor allergiska mot nötter. I det fallet bör du undvika att blanda i mandel och jordnötssmör.

 

Hälsoförlängande vassle-proteinshake

 

I min bok, Att förlänga hälsa – ta kontroll över tio faktorer av ett långt liv, diskuterar jag proteinnäring i detalj med betoning på att förbättra din hälsa under åldrandet. Optimal proteinnäring är viktig för hälsan i alla åldrar. För att maximera din proteinstyrka bör du prova min vassleproteinshake.

 

Blanda följande ingredienser i 25 cl vatten, kokosjuice, mandel, hampa eller ris-mjölk i en mixer eller shaker. Blanda till en jämn konsistens. Drick en eller två gånger dagligen. Om du tränar en hel del eller styrketränar, ta denna proteinshake två gånger dagligen.

 

Hälsoförlängande proteinshakes-recept:

Blanda följande ingredienser i 25 cl vätska i en mixer. Blanda till en jämn konsistens:

10 gram myprotein vassleprotein

10 g grenade aminosyror

10 g L-glutamin

2 g råmjölk

 

r antioxidantiska fördelar tillsätter 2 dl blåbär eller andra färska eller frysta ekologiska bär. För att göra din shake tjockare kan du tillsätta en matsked ekologisk linfröolja, mandelsmör, eller kokosolja.

 

För att öka näringsvärdet tar en multivitamin och mineral, 250 mg kalcium-citrat, och 50 mg av vitamin B6. Om du har svårt att smälta proteiner, välj ett magenzym som innehåller saltsyra och blanda i din shake.

 

Det är inte nödvändigt för att få en perfekt balans av aminosyror i varje måltid. Vad som är viktigt är att få en mängd olika aminosyror i tillräckliga mängder från både växt- och djurkällor under loppet av en veckas ätande. Att dricka en daglig proteinshake ger en kraftfull proteinfördel. Du kommer att märka skillnaden efter mindre än en vecka!