Funderar du på att köpa en ny robotdammsugare för att ersätta eller komplementera din vanliga dammsugare så finns det ett par saker du bör tänka på. Det är nämligen inte bara att välja efter märke, pris eller utseende, då de kan skilja sig mycket i prestanda och funktionalitet. Därför har vi skapat den här köpguiden för robotdammsugare, för att göra det enklare för dig att välja rätt modell och få den för det bästa priset.

Egenskaper

Här går vi igenom de viktigaste egenskaperna för robotdammsugare. Det är värt att påpeka att robotdammsugare inte tilldelas någon energiklass, så det är svårare att räkna ut energiförbrukningen.

Prestanda

Vanliga dammsugare betygsätts inom rengöringsförmåga på så väl mattor som på golv och andra hårda underlag, varpå de tilldelas ett betyg från G till A där A är det bästa betyget. Robotdammsugare har inget motsvarande system, så istället måste man förlita sig på testresultat, användaromdömen och expertrecensioner för att få en uppfattning av deras dammupptagningsförmåga.

I största allmänhet är robotdammsugare mindre effektiva än traditionella dammsugare, eftersom de är mindre, lättare och självgående. Därför är det rekommenderat att du låter robotdammsugaren göra den dagliga dammsugningen, medan du själv sopar, skurar eller dammsuger golven på det gamla hederliga viset ibland. Vissa modeller har dock en boost-funktion för mattor. Tänk även på att dammbehållaren måste tömmas regelbundet för att den ska behålla effektiviteten.

Kapacitet för dammbehållaren

Alla robotdammsugare har en liten, påslös dammbehållare istället för vanliga dammsugarpåsar. Det innebär att man inte behöver köpa nya påsar kontinuerligt, men däremot måste behållaren tömmas ganska ofta. En full behållare gör naturligtvis så att rengöringsförmågan försämras. En kapacitet på omkring en halvliter är normalt. Vissa nyare modeller har särskilda behållare som har bättre sugförmåga, men i allmänhet gör det ingen större skillnad.

Ljudnivån

Om du planerar att låta robotdammsugaren köra omkring själv medan du inte är hemma så spelar ljudnivån inte lika stor roll, men om du kommer att vistas i samma rum så är det värt att tänka på, eftersom ljudnivån kan skilja sig ganska mycket. Modeller från LG och iRobot brukar vara tystare än Neato och Cleanmate, men du får titta på produktspecifikationen eller läsa recensioner för varje enskilda modell.

Drifttid och uppladdning

Drifttiden motsvarar hur länge dammsugaren kan köra mellan laddningar. Om du har ett större hem så är det naturligtvis bättre med en lång drifttid. Laddningstiden brukar vara på ett par timmar, men det är viktigare att se om den har automatisk uppladdning. Det innebär att robotdammsugaren automatiskt återvänder till laddningsstationen när batterierna är på väg att ta slut och när den är fulladdad så fortsätter den dammsugningen.

Dammfilter

Det finns ett par olika sorters dammfilter i olika modeller av robotdammsugare. De bästa filtren är så kallade HEPA-filter, vilket står för ”High Efficiency Particulate Arresting” och alltså betyder att filtret är väldigt bra på att fånga upp partiklar från luften. För dammallergiker och för det bästa möjliga inomhusklimatet rekommenderas ett HEPA-filter starkt, annars duger det med ett mikrofilter.

Funktioner

Olika robotdammsugare kommer med olika funktioner inbyggda. De allra billigaste modellerna saknar alla dessa finesser och funktioner som förbättrar robotdammsugarens förmåga och ökar användarvänligheten.

Navigation, fjärrkontroll och sensorer

Detta är förmodligen det som gör störst skillnad och är en stor del av anledningen till att robotdammsugare kan vara relativt dyra. De innehåller nämligen avancerade, smarta sensorer som känner av vilka ytor som är smutsigast, var det finns trappor och andra avsatser, samt möbler eller andra hinder i vägen. De scannar av rummet många gånger i minuten för att ta sig runt på det bästa möjliga viset – utan att köra in i saker.

Dessa modeller brukar dessutom vara anslutna till WiFi, vilket tillåter dig att styra dem via en app i din smartphone. De bygger upp en karta över rutten genom ditt hem och du kan enkelt se var det är som smutsigast, var roboten redan har städat och så vidare. Du kan peka ut områden du vill att den åker till och städar på, eller låta den köra omkring själv.

Timer och schemaläggning

Det går att starta robotdammsugare genom att bara trycka på knappen, men de bästa robotdammsugarna kan även ställas in efter ett schema, startas på distans via din smartphone, eller ställas in med en timer. Om du brukar jobba mellan klockan 9-17 varje dag så kan du alltså ställa in robotdammsugaren att köra en vända medan du är på jobbet, eller så kan du starta den manuellt medan du jobbar.

Virtuell vägg

Många modeller har möjligheten att sätta upp en virtuell vägg för att förhindra att den kör till områden du inte vill att den åker till. Du ställer in väggen via din smartphone, eller i vissa fall med fysiska markörer som kan sättas ut i hemmet.

Priset

Priset på robotdammsugare kan skilja sig flera tusen kronor för modeller som verkar vara nästan identiska. Det är därför det är viktigt att läsa recensioner, tester och jämförelser innan man köper sin robotdammsugare. Det finns lyckligtvis bra hemsidor som gör jämförelsen åt dig, t.ex. här kan du enkelt hitta det bästa priset på robotdammsugare, samt jämföra deras olika funktioner, egenskaper och så vidare.