Vi är i Napoli och doften från den svenska kebabpizzan med pommes är enbart ett minne blott. Visst kan jag dagen efter en tuff kväll tycka att detta är gott men det är inte förrän jag vet vad jag går miste om som jag helt kan skaka av mig tanken på vitlöksåsen i fem liters dunken eller de mjuka pommesen från den aldrig rengjorda fritösen. Det är inte så konstigt att nationerna bråkar om rätten till de olika rätterna eller att alla turister frågar oss vad som är svensk mat. För att kulturen kring maten är viktig. Det är kulturen som har samlat alla vikingar runt bordet på samma sätt som familjeträffen en söndagseftermiddag i ett italienskt hem. Det ska vara Focaccia och pasta men inte minst så ska det vara pizza. Om svenskt smör skapar sann matglädje så skapar det italienska köket sann passion. Här kommer mina tips och trix till en enkel, vacker men framför allt en god Pizza.

Receptet är hämtat från Maxpizzeria.se

 

Recept på pizzadeg för 6 personer

0,5 liter kallt vatten

5 gram jäst

0,5 dl Olivolja

500 gram vetemjöl med hög glutenhalt

100 gram vanligt vetemjöl

10 gram salt

 

Blanda vatten och olja, jäst och mjöl. Knåda tills den inte klibbar längre. Bearbeta degen med händerna och arbeta alltid inifrån och ut. Kavel eller andra verktyg arbetar ut syret och det är det som ger fluffigheten och den krispiga ytan. Dela degen i 4- 6 bitar och låt jäsa.

 

Det är viktig att använda ett mjöl som innehåller mycket gluten för att få fram så fin smak som möjligt i degen. Det mest populära är att blanda italienskt 00-mjöl som har en högre halt gluten med ett finare vetemjöl. Blandningen ger en luftig och lättarbetad deg som ger ett perfekt resultat. Tumregeln är att låta degen jäsa länge men att använda lite jäst. Ungefär lite mer än ett gram för två pizzor. Och sedan jäsning helst ett dygn. Den långa tiden gör även att smaken av jäst försvinner.

 

Recept på Tomatsås

1 Gul lök

3 vitlöksklyftor

Färsk basilika

Torkad oregano

2-4 tomater

400 gram krossade tomater. Snåla inte med märket.

1-2 msk oliv olja

En klick tomatpure

Peppar och salt

 

Mjuka upp löken i en medelvarm panna, tillsätt sedan alla ingredienser och låt koka med lock i ca 30 minuter och smaka av med salt och peppar. Fettet i oljan binder värmen vilket gör att såsen kommer koka även under gräddningen vilket bidrar till en krispiga botten. Då man hemma oftast inte kan komma upp i den värmen som en pizzaugn kan är lite olivolja i tomatsåsen ett bra tips att försöka bearbeta fram krispigheten ännu mer.

 

När degen jäst värm gärna upp den genom att knåda igenom den någon minut. Använd gärna händerna vid utbakningen och undvik redskap i största mån. Smeta sedan på tomatsåsen följt av osten, gärna mozzarella. Beroende på vad du valt att toppa pizzan med får du avgöra om toppningen ska med in i ugnen eller läggas på efter. Vissa tillagar ibland toppningen vid sidan om för att sedan läggas på.

 

In i ugnen.

Gräddningen beror helt på värme och tjocklek på pizzan. Jag skulle tipsa om att hålla ett ständigt öga på pizzan och inte låta den gräddas utan uppsikt. Du vill nå en mjuk och vikbar konsistens men samtidigt skapa en krisp både i bottnen men även på kanterna. Använd gärna en uppvärmd baksten eller varför inte en vanlig plåt. Placera pizzan i den nedre delen av ugnen och flytta upp om gräddningen blir ojämn.

Pizzan är klar när kanterna får sin bruna färg och osten har smällt samman med resten av toppingen.

Lycka Till!