”Den avkastning på aktiefonderna som många fondförvaltare levererar idag är en ren förlustaffär för de flesta av dagens investerare.”

 

Fondmarknaden domineras idag av stora fonder med förvaltningsavgifter som är alldeles för höga sett till avkastningen de genererar. Vilket tyvärr inneburit en ren förlustaffär för bankkunderna.

På dagens fondmarknad levererar förvaltarna fonder där endast 1,3 % av fonderna levererar över 50 % avkastning över 5 år. Eller endast 7 % av fonderna är rankade som femstjärniga fonder av Morningstar. Samtidigt levererar ca 58 % av fondförvaltarna minusresultat efter 5års investering. Detta innebär att det är fler fonder som lever minusresultat än någon avkastning alls. Denna otjänst har fondförvaltarna dessutom tagit bra betalt för.

 

Med dagens inflation på omkring 3 % så är alla fonder som genererar under 16 % avkastning efter 5 år en ren förlustaffär för kunderna. Tar man nu en titt på marknadens större aktörer så ser man att ingen av deras aktiefonder har genererat över 16 % i avkastning.  Med facit i hand kam man säga att kundernas möjlighet till att generera ett mervärde på sina investeringar har varit 0 %!

 

Så man undrar ju hur länge detta kan fortgå innan någon säger STOP?

 

En fond idag har ungefär 1-1,5 % i fondavgift. Vilket inte låter så mycket jämfört med de övriga 99% men med effekten på ränta på räntan så minskas sakta kapitalet.
Hälften av kapitalet är faktiskt borta efter 40 år om du exempelvis satsar en summa i en fond som du låter ligga. Räknat på en normal kursutveckling och dagens standardavgifter. Det är det inte många som känner till. Under vissa perioder tjänar bankerna till och med mer än kunden. Trotts att det är kunden som tar hela risken.

 

Varför ska man betala 1.5% i förvaltningsavgift? Jag skulle vilja säga att Det är rena rama rånet. Med tanke på att investmentbolaget Industrivärlden har en förvaltningskostnad på omkring 0,2% . Då har de även ett mer aktivt engagemang i sina poster än en traditionell aktiefond. Därför skulle jag vilja säga att allt över 0,2% är ren vinst för bankerna. En annan jämförelse är att 90% av de dyra Sverigefonderna ger sämre avkastning än gratisfonden AVANZA ZERO.

 

Som ni nu förstår så hoppas jag att denna dåliga avkastning inte ska accepteras länge till. Varför betalar folk dyra pengar för att få en sämre servis. När Motsvarande servis kan får helt gratis.

 

Om man gör ett utdrag ur Morningstar på marknadens största Sverigefonder får man följande resultat. (December 2011) Endast 3 av de 20 största Sverigefonderna har genererat någon avkastning alls efter 5 års sparande. Den bästa Sverigefonden just då levererade 2.3 % avkastning över 5 år.  Som en jämförelse kan jag nämna att min privata portfölj har under motsvarande period ökat med 81 %.

 

Nej, gör som jag och sälj era Sverigefonder. Köp istället aktier i något av börsens investmentbolag. Det är garanterat en mycket bättre placering på lång sikt. Alternativt köpa någon av de lågpris eller gratisfonder som finns på marknaden. Anledningen till att ni inte får denna rekommendation hos era ”bankrådgivare” är helt enkelt för att banken inte tjänar några pengar på detta.