Underkonsult

Vad är egentligen anledningen till att allt fler senior konsulter väljer att jobba som underkonsulter för större bolag i egen regi? En förklaring är så klart att de har möjlighet att tjäna mer genom att köra eget. Men en annan faktor är också den valfrihet och flexibilitet som denna arbetsform ger. För många är det befriande att helt själv avgöra vilket uppdrag man ska tacka ja till eller när man får ha semester.

Men varför jobbar inte alla konsulter som egna företagare? Kan man ju då undra. Det passar helt enkelt inte alla att jaga nya uppdrag och sälja in sig själv. Ekonomisk redovisning och administration är andra uppgifter som inte alla gillar. Arbetsuppgifter som alla egna företagare och underkonsulter måste hantera på ett eller annan sätt.  Andra pekar på osäkerheten när tiderna blir sämre, som en avgörande faktor. Men ibland måste man ju satsa för att kunna vinna.  Så länge du har bra koll på din privata ekonomi och rättar munnen efter matsäcken så kan du begränsa riskerna.

Ett sätt att lösa problemet med att hitta nya uppdrag är att jobba som underkonsult åt ett större konsultföretag. Denna lösning ger dock lite mindre betalt jämfört mot att hitta egna uppdrag. Men å andra sidan får man ett utökat kontaktnät som kan vara värdefullt. Framför allt under tider då det är lite svårare att hitta nya uppdrag.

Gillar man inte ekonomisk redovisning och administration så kan dessa tjänster köpas in från någon redovisningsbyrå i närheten. Det kostar så klart några tusenlappar men underlättar en hel del för den som inte är van. Dessutom får man mer tid till att fokusera på sitt konsultuppdrag istället.

Som underkonsult behöver du inte binda upp dig med en bolagspartner. De allra flesta är anslutna mot flera olika partners eller konsultmäklare. För att på så sätt utöka kontaktnätet ytterligare.  Dessutom brukar småföretagare i samma bransch samarbeta när det gäller nya uppdrag.

Hur mycket man får betalt beror helt på vilket typ av konsultuppdrag det gäller samt din kompetens för att leva upp till kundens förväntningar.  Ju högre krav kunden har på konsulten desto högre timpris kan man säga. Så därför är det bra om du vässar ditt CV till det yttersta så får blir du mer eftertraktad och får bättre konsultuppdrag.

Numera blir det även allt vanligare med deltidsuppdrag eller timmar efter behov. Om behovet varierar från olika veckor får man helt enkelt anpassa sig eller tacka nej. Alla jobb tar ju trotts allt inte 40 timmar i veckan att sköta. Denna typ av avtal borde dock innebära en högre timtaxa, men så är tyvärr inte alltid fallet.